Att tänka på om du köper glasögon på nätet

Vad ska man tänka på om man köper glasögon på nätet? Frågan är väldigt relevant sett till att fler och fler väljer att köpa glasögon – och mycket annat, naturligtvis – online snarare än att exempelvis besöka en optiker. Prisskillnaden är den bakomliggande orsaken. Kan man kapa priset för ett par glasögon med flera hundra kronor så det naturligtvis en aspekt som spelar roll – men frågan är om det är värt det?

Internet har förändrat vårt sätt att handla och konsumera. På det stora hela är det positivt. Visst, man kanske kan se den svenska butiksdöden och sakna tiden då det var liv och rörelse på torget även i mindre städer. Men, man måste dock se att fördelarna med virtuell handel ändå visa överskrider nackdelarna.

Köpa glasögon online

Urvalet, priserna och smidigheten är tre punkter som man direkt kan nämna och då dessutom exempelvis leveranser går snabbare och betalningen blivit säkrare så finns det väldigt starka argument till att använda internet – och hela världen! – som en basar för allehanda shopping.

Glasögon då? I och med att glasögon är personliga och – i många fall – utgår från ett recept så finns det vissa saker som man måste ta i beaktning.

Tänk på att hitta en seriös sida

Det går utmärkt att köpa glasögon på nätet. Varför inte? Precis som med allting annat så måste man dock se till att den sida man väljer att handla från är seriös och har ett gott rykte. I och med att de stora svenska kedjorna finns online så är det sällan något problem. Vad gäller mindre aktörer så kan man kanske vara lite mer noggrann initialt och gärna läsa på kring omdömen och recensioner innan man slutligen beställer sina glasögon.

Finns det mer att tänka på? Vi radar upp några punkter:

  • Receptet. Du kommer att få fylla i recept och det ska du vara väldigt noggrann med. Först och främst så ska du naturligtvis se till att ha utfört en synundersökning så att värdena verkligen är överensstämmande med verkligheten. Omd et var några år sedan du senast besökte en optiker så kan det vara dags igen – synen förändras och försämras i takt med åren. Kanske behöver du starkare glasögon än du tror? Kolla upp detta innan och, som sagt, fyll i receptet korrekt.
  • Använd din valfrihet. Det är kanske inte samma sak att prova glasögon online som hos en optiker. Men, det är heller inte långt ifrån. Det förklaras av att du A) kan prova glasögonen virtuellt genom en bild av dig själv och via speciella program som finns hos många återförsäljare och B) därefter kan prova dem rent fysiskt. Du kan få några par hemskickade och i lugn och ro prova dem i hemmet innan du bestämmer dig. De som inte passade dig kan du skicka tillbaka – gratis, returen är redan betald. Smidigt.
  • Kolla villkoren Det senare gäller inte alla glasögon. Om du beställer ett par som behöver slipas och anpassas efter ditt synfel brukar de ofta komma med andra villkor. Köper du glasögon med vanligt glas så har du större valfrihet. Som med all e-handel så bör man vara noga med att läsa på kring ångerrätt, garanti och andra viktiga detaljer innan man klickar hem en vara, detta gäller även betalningen. Om du inte vill betala kontant så erbjuder dom flesta återförsäljare av glasögon även avbetalning. Tänk på att kolla villkoren noggrant om du väljer att betala via avbetalning och jämför kostnaden mot att ta ett vanligt privatlån. Fördelen med att ta ett privatlån är att du får dra av räntekostnaderna i din deklaration[1].

Att handla glasögon via nätet är något som rekommenderas. Det är en smidig, lättsam och väldigt prisvärd process som verkligen kan ge mersmak. Följer man tipsen ovan så finns det ingen anledning till oro. Lycka till!

Källa: 1. Konsumentguiden – Blancolån ett förmånligare alternativ tack vare ränteavdraget

Fri frakt

Större delen av de återförsäljare vi samarbetar med erbjuder fri frakt.

Fria returer

Överlag erbjuder våra listade återförsäljare även fria returer.

Betala efter du fått varan

Idag är det vanligt att återförsäljare erbjuder dig möjligheten att betala först efter att du fått din beställning.