Kikare för olika ändamål
Det finns en uppsjö av olika typer av kikare på marknaden idag. Valet av kikare beror till stor del på vilket ändamål kikaren ska användas till. Oavsett om det är till fjällturen, båten eller kanske som en utsiktskikare, så är det bra att hålla koll på några viktiga egenskaper för just det din kikare ska användas till. Vikt, fukttålighet, ljusstyrka och självklart förstoringsgrad, är alla egenskaper som du bör ta en närmare titt på när du jämför de olika kikare du är intresserad av. Exempelvis behöver inte en båtkikare ha lika stor förstoring som en fågelkikare då platsen för användandet, en gungande båt, gör det svårt att hålla kikaren stilla.
Fågelkikare/naturkikare
Om du vistas ofta i naturen och är intresserad av fåglar eller annat djurliv, är en fågelkikare/naturkikare det perfekta valet för dig. Den här typen av kikare har en frontlinsdiameter på mellan 30 till 56 millimeter och har åtta till tio gångers förstoring.
Om du ska använda kikaren i gryning och skymning, väljer du en kikare med stor frontlins som släpper in mycket ljus. Om behovet däremot är en smidig och lätt kikare så bör frontlinsen vara mindre.
Om du vill få en stabil bild i din kikare rekommenderar vi dig att välja en något lägre förstoring då det är lättare att urskilja detaljer när bilden känns lugnare och inte fullt så detaljerad.
Naturkikaren används ofta i olika typer av väderlek varför en vattentät variant är att föredra.
Tubkikare
Tubkikaren är en fågelskådares bästa vän. När handkikarens förstoring inte räcker till kommer tubkikaren väl till hands. Tack vare ett stabilt stativ (vilket är ett måste) och en högre förstoring, passar en tubkikare även perfekt på balkongen eller verandan som det självklara hjälpmedlet att njuta av utsikten med.
Tack vare tubkikarens större frontlins, ofta mellan 50 till 100 mm, så kan man få stora förstoringar av bilden utan att den blir för mörk. En förstoring om 15 till 75 gånger är inte ovanligt. Tack vare att de flesta moderna tubkikare kommer med ett zoomokular, är det också enkelt och smidigt att snabbt ändra förstoringen.
Dagens tubkikare går ofta att komplettera med en adapter som gör det möjligt att fotografera genom kikaren med en smartphone, systemkamera eller kompaktkamera.
Båtkikare
En bra båtkikare är beroende av några viktiga egenskaper för att komma till sin rätt ombord på båten. Den bör självklart vara vattentät och gärna ha någon typ av flytrem för att kunna fiskas upp om den skulle hamna överbord. När det kommer till optiken så bör den ha en stor frontlins för bra ljusstyrka och inte ha för stor förstoring då båten hela tiden är i rörelse. Inte mer än sju gångers förstoring rekommenderas.
Minikikare
Minikikaren är det perfekta alternativet när det inte är möjligt att ta med en större kikare på exempelvis konserten, resan eller fjällvandringen. Tack vare att minikikarens frontlins är mindre än på en vanlig kikare så tar den mycket mindre plats och är enkel att ta med sig. Nackdelen med den mindre frontlinsen är att minikikaren inte får in lika mycket ljus till optiken vilket leder till att den fungerar bäst i dagsljus och mindre bra när det skymmer.