Vad är progressiva glasögon?

Vad är egentligen progressiva glasögon? Det är en fråga som ofta ställs och vi tänkte ge en förklaring kring detta. Progressiva glasögon är glasögon som anpassats för olika synfel. Det kan nämligen vara så att en person lider av ett synfel och behöver glasögon för detta. I samband med åldern så kommer sedan ytterligare ett synfel och då passar progressiva glasögon bra.

Synfelet vi nämnde ovan stavas presbyopi och det handlar om ett vanligt, åldersrelaterat synfel som vi alla – mer eller mindre – kommer att drabbas av. Det hela märks genom att du plötsligt antingen får väldigt långa armar eller väldigt korta sådana i samband med att du ska läsa en bok, lösa ett korsord eller kolla på din telefon.

Progressiva glasögon

Kort sagt: du måste antingen hålla det du ska läsa en bit ifrån eller väldigt nära dina ögon för att tyda vads om står skrivet. Det innebär att ögonen – som en följd av åldrandet – har förlorat en del av sin naturliga elasticitet och att du behöver hjälp för att se. Det betyder för många läsglasögon.

Men, som sagt: har man sedan tidigare ett annat synfel så skulle det innebära två uppsättningar glasögon – något som skulle göra vardagen väldigt problematisk. Tack vare progressiva glasögon så slipper man detta; man kan istället använda sig av samma par glasögon – oavsett om man kör bil, om man arbetar, sportar eller, som sagt, ska läsa en bok. Du får, helt enkelt, två i ett.

Progressiva glasögon finns även för personer som enbart drabbats av presbyopi och som kanske vill slippa hålla på med läsglasögon som ofta är lite mindre komfortabla att bära.

Prova ut progressiva glasögon hos en optiker

Det man kan säga om progressiva glasögon är att de kräver en viss invänjning. Det tar tid att lära sig att leva med dessa glasögon och ibland kan övergången från att titta på långt avstånd till ett kortare sådant göra att man drabbas av yrsel och huvudvärk – i vissa fall även illamående. Hur lång tid det tar att vänja sig är väldigt individuellt. Man kan räkna med allt från några dagar till flertalet veckor innan man fullt ut är van och bekväm med progressiva glasögon.

Att ha rätt typ av glasögon blir därför väldigt viktigt. Dels utprovningen hos optikern och dels vilket typ av glas som ska väljas är något som ska ske med omsorg. Dagens progressiva glasögon har en betydligt smidigare övergång från längre- till kortare avstånd och de är dessutom skönare att bära.

Dagens modeller är betydlig skönare

Om man jämför med tidigare modeller så handlar det om en milsvid skillnad; gårdagens progressiva glasögon och glasen på dessa hade en läsbredd på kanske en tidningsspalt. Det innebar att man som bärare tvingades använda huvud- och nackrörelser för att läsa och justera synen. Dagens glas är tunnare och mer komfortabla; något som gör vardagen enklare och där invänjningsperioden ofta förkortas.

Vilken typ av glas som passar just dig är omöjligt att svara på. Det är något som du och din optiker kommer att hitta en skräddarsydd lösning på. Priset är varierande och beror på vilket typ av synfel du har. Räkna emellertid med att prislappen startar någonstans kring 1500 kronor och uppåt.

Handla glasögon med rabattkod

Det är oftast billigare att handla glasögon på nätet, framför allt om du jämför priser och passar på när butikerna har aktiva kampanjer. Ett enkelt alternativ är att använda en tjänst som Expressen Rabattkoder som håller koll på kampanjer och rabattkoder. Just nu kan du bl.a hitta upp till 20% rabatt på glasögon hos Mister Spex på Expressen Rabattkoder.

Visar 1–32 av 466 resultat

Visar 1–32 av 466 resultat

Fri frakt

Större delen av de återförsäljare vi samarbetar med erbjuder fri frakt.

Fria returer

Överlag erbjuder våra listade återförsäljare även fria returer.

Betala efter du fått varan

Idag är det vanligt att återförsäljare erbjuder dig möjligheten att betala först efter att du fått din beställning.