Hur läser jag mitt recept?

Det har blivit allt populärare att beställa glasögon via internet. Dels så är det billigare, dels så finns det ett större urval och dels så erbjuder många kedjor fin service innebärande att man kan få hem några par och prova ut vilka bågar som passar innan man bestämmer sig. För att beställa glasögon för första gången så krävs det emellertid att man har besökt en optiker och fått ett recept utskrivet på det synfel man har. Frågan är hur man läser detta? Vi visar!

Vid en första anblick så kan ett glasögonrecept vara rent skrämmande. Det är svårt att förstå och många jämställer det med att försöka tyda hieroglyfer. Visst, det finns en viss sanning i detta – men faktum är att det hela inte alls är så avancerat som det ser ut. Vi visar vad allting betyder från toppen ned till botten.

Recept glasögon

Det här betyder alla förkortningar

Vi radar upp de vanliga förkortningarna som brukar stå skrivet i ett glasögonrecept och hoppas att du genom denna förklaring kan känna dig trygg nästa gång du beställer bågar via nätet.

  • H – det är helt enkelt Höger öga. Det står även R (right) och OD (oculus dextrum = latin).
  • V– vänster öga. Left är det engelska ordet och på latin heter det Oculus Sinistrum; alltså OS.
  • Fri Visus. Detta anger din synskärpa då du inte använder hjälpmedel. Alltså din syn vid den initiala undersökningen.
  • Korr Visus. Detta anger din syn då du provat med glasögon
  • Sfär. Hur är storleken på ditt synfel – hur pass över- eller närsynt är du? Det beskrivs här.
  • CYL. Beskriver hur stark astigmatism du har. CYL är en förkortning av cylinder.
  • AX. Detta är en förkortning av axel och det beskriver läger på din astigmatism. Båda AX och CYL är beskrivningar som finns i recept för astigmatiker. Har du inte detta synfel så lämnas dessa tomma eller tas inte med överhuvudtaget.
  • ADD. Lästillägg för de som behöver det. Add är en förkortning av additionen; det vill säga tillägget för exempelvis läsning – detta läggs till sfären.
  • PD. Detta är en förkortning av Pupillary Distance och anger avståndet mellan glasens optiska centrum. Detta mäts i millimeter och i receptet så kan det antingen anges i ett värde eller i två stycken (ett för nära avstånd och det andra för längre avstånd).

Svårare än så är det inte att tyda ett glasögonrecept. Vi ska dock även komma med två stycken uppmaningar. Om du har ett äldre glasögonrecept och vill använda det för att beställa glasögon online så bör du passa på att förnya detta. Synen förändras och det sker sällan till det bättre. Har ditt recept några år på nacken så är det lika bra att boka in en tid hos en optiker och få svart på vitt hur din egentliga syn är. Det är ingen mening att beställa glasögon som inte ger full effekt, eller hur?

Det andra gäller kontaktlinser. Du kan inte översätta ett glasögonrecept då du ska beställa linser över nätet. Anledningen är att linser sitter direkt på hornhinnan medan glasögon sitter en bit ifrån. Det gör att man måste ha ett speciellt recept för linser och ett annat för sina glasögon.

Fri frakt

Större delen av de återförsäljare vi samarbetar med erbjuder fri frakt.

Fria returer

Överlag erbjuder våra listade återförsäljare även fria returer.

Betala efter du fått varan

Idag är det vanligt att återförsäljare erbjuder dig möjligheten att betala först efter att du fått din beställning.