No-name-bågar eller märkesglasögon?

Att välja glasögon är inte helt enkelt. Dels så måste man hitta ett par som verkligen sitter bekvämt och som möjliggör ett aktivt liv. Detta måste också kombineras med att glasögonen i fråga är snygga och passar den egna ansiktsformen. Provar man ut glasögon hos en optiker eller i en butik så är det lätt att tro att denne tar fram de absolut dyraste glasögonen som ett led i att, helt enkelt, få in mer pengar. Frågan är om detta verkligen stämmer? Är dyrare glasögon verkligen bättre eller går det lika bra med så kallade no-name-bågar

Det första vi ska säga är att en säljare eller en optiker inte alls presenterar de dyraste alternativen. Vår erfarenhet säger snarare att denne presenterar alternativ i alla prisklasser – från billiga no-name-glasögon till rena märkesglasögon.

Märkesglasögon

Glasögonen anpassas efter din ansiktsform

För, det handlar om en yrkeskunskap och en förmåga att se vilka glasögon som är bäst lämpade för just ditt ansikte och just din specifika ansiktsform. Har du exempelvis ett rundare ansikte så kommer de modeller som presenteras att vara ganska smala och gärna rektangulära. Detta för att ge en illusion av att ditt ansikte är lite längre.

Om ditt ansikte istället är fyrkantigt så kommer dina alternativ istället att vara rundare – för att mjuka upp ditt utseende – och om du har en ansiktsform som drar mer åt det ovala hållet så är det bara att lyfta på hatten: där passar egentligen alla typer av glasögonbågar. Priset är oväsentligt för en optiker: det viktiga är att du går hem med ett par glasögon som du trivs med och känner dig snygg i.

Märkesglasögon är av högre kvalitet

Därmed dock inte sagt att du ska välja ett par no-name-bågar bara för den sakens skull. Även om dessa är avsevärt mycket billigare än ett par märkesglasögon så kan de fortfarande se väldigt bra ut. Men, det handlar om en sämre kvalitet. Första anblicken kan säga att det inte finns någon skillnad, men om det passerar en tid eller om bågarna skadas så märks en tydlig skillnad.

Den billigare bågen har nämligen en förmåga att gå av; detta medan mer exklusiva bågar går att böja och därmed också reparera. Slitaget blir även det annorlunda. Ett par no-name-bågar ser väldigt gamla och slitna ut redan efter några månader. Ett par märkesglasögon däremot – det kan rentav bli snyggare som en följd av användandet; patina är något som verkligen syns på sådana bågar.

Skillnaden ligger i plasten. Billigare bågar gjuts i formar och på löpande band. Det gör att de är hårda och svåra att böja till. Inte sällan går de av om man försöker. Kvalitets-glasögon tillverkas av en plast som heter acetat – den framställs av bomull. Vid tillverkningen så fräser man ut bågen ur stora block av acetat innan den slipas och poleras. Detta kan dessutom göras för hand.

Tydlig skillnad även vad gäller glasets kvalitet

Resultatet blir en mjukare, smidigare och mer flexibel båge som håller mot allehanda stötar och som åldras likt en flaska vin där den bara blir bättre med åren. Om man ska ge ett exempel på detta så kan vi peka på Persol – ett mer exklusivt märke – där tillverkningsprocessen för ett par glasögon kan ta upp till en månad. Det är klart att ett sådant hantverk kostar pengar, men det är också något som håller i år efter år, efter år, efter år.

Samma sak kan sägas om glaset på no-name-bågar och märkesglasögon. De senare har ett tunnare, lättare och mer genomarbetat glas som ökar komforten. De förra, de har ett vanligt standardglas som förvisso fungerar, men inte mycket mer än så.

Fri frakt

Större delen av de återförsäljare vi samarbetar med erbjuder fri frakt.

Fria returer

Överlag erbjuder våra listade återförsäljare även fria returer.

Betala efter du fått varan

Idag är det vanligt att återförsäljare erbjuder dig möjligheten att betala först efter att du fått din beställning.