Tips för att köpa rätt solglasögon

Vad ska man tänka på när man köper solglasögon? Står man inför att köpa solglasögon så finns det några saker som man bör ha i åtanke. Tyvärr så köper många sina solglasögon lite på måfå och utan att ha någon egentligen koll på hur man ska tänka. Förhoppningsvis kan vi ge lite matnyttig information i och med den här texten.

Många som köper solglasögon gör detta endast med en sak som referenspunkt: säsongens mode. Visst, det är inte fel att köpa solglasögon som är moderna och som visar att man hänger med i modets nycker. Men, det är inte det enda kriteriet som ska uppfyllas i samband med ett köp.

Solglasögon

Det ligger en naturlig förklaring i detta också: modet förändras och risken finns att man genom detta också för köpa nya solbrillor varje sommar. En kostnad som kanske gör att man med fördel kan tänka lite mer tidlöst gällande design och i och med detta få solglasögon som håller, rent stilmässigt, i år efter år.

Solglasögon är i första hand ett skydd

Det viktigaste vid ett köp av solglasögon är att faktiskt se dessa som mer än bara en cool attiralj eller en accessoar som bidrar till den egna, unika personligheten. Solglasögon är först och främst ett rent skydd. Solens UV-strålar är farliga och solglasögon är det absolut bästa sättet att blockera dessa och skydda ögonen – som är extra utsatta och extra känsliga för strålningen i fråga. Den andra frågan handlar om att man inser att alla solglasögon inte ger samma skydd.

Det finns en tydlig skillnad mellan hur vissa modeller ger skydd medan andra egentligen inte ger mer än lite skugga – solens strålar träffar fortfarande ögat. Många mörka solglasögon kan de facto lura pupillen att vidga sig extra mycket då den invaggas i en trygghet som en följd av mörkret. Sådana glasögon är nästan skadligare än att inte bära några överhuvudtaget.

För att veta att ett par solglasögon ger det skydd man behöver så ska man alltid kolla efter CE-märkning i samband med ett köp. CE-märkning står som en garant för att det mesta av UV-strålningen filtreras bort och det är exakt den trygghet man behöver.

Vi ska naturligtvis tillägga följande: det ena utesluter inte det andra. De flesta solglasögon idag är CE-märkta och det gör att du naturligtvis kan köpa moderna, coola solbrillor efter säsongens mode: så länge de har märkningen så skyddas dina ögon och du kan bära dem exakt när du vill.

Övriga saker att tänka på vid köp

Skyddet är det absolut viktigaste att tänka på. Det finns även ett värde i att anpassa solglasögon efter den egna livsstilen. Ska du exempelvis tillbringa en semester i fjällen eller vara ute och åka båt under en dag så bör dina solglasögon vara än mer skyddande. Detta så solens uv-strålar reflekteras av både snö och av vatten och att man således löper en större risk att skada ögonen vid dessa aktiviteter. Här kan vi säga att solglasögon med märkningen UV-400 är att föredra; detta filter ger ett exceptionellt skydd och är perfekt både för sjön och för skidbacken.

Tänk även på att solglasögon inte enbart är exkluderade för vuxna ögon. Tvärtom: barns ögon är känsligare och behovet av skydd är betydligt större där. Som förälder bör man tänka på detta och investera i ett par sköna solglasögon till barnen. Samma sak gäller där: håll utkik efter CE-märkningen.

Ett nyckelord flimrade förbi ovan. Detta i form av sköna solglasögon. Komforten och känslan är viktig då det kommer till solglasögon. Ju bättre de sitter, desto mer troligt är det att du använder dem dagligen. Prova dig fram och ta gärna hjälp i butiken. God komfort och passform hör ihop. Köper du ett par solglasögon som sitter bra på din näsa så är det också troligt att modellen passar dig även rent estetiskt.

För dig som letar solglasögon är det alltid ett bra tips att köpa klassiska och tidlösa modeller. Det finns flera klassiska modeller av solglasögon på marknaden som hållit stilen från generation till generation. Genom att skaffa en tidlös modell istället för att hoppa på de senaste trenderna kommer du att kunna spara en hel del pengar då de inte behöver bytas ut varje år.

Solglasögon är det bästa skyddet du kan ge dina ögon. Men, det är inte heltäckande. Komplettera därför med exempelvis keps eller solhatt under de varmaste dagarna. Har du ett synfel så kan linser med UV-block användas under solbrillorna. Lycka till och njut av solen på ett tryggare sätt!

Fri frakt

Större delen av de återförsäljare vi samarbetar med erbjuder fri frakt.

Fria returer

Överlag erbjuder våra listade återförsäljare även fria returer.

Betala efter du fått varan

Idag är det vanligt att återförsäljare erbjuder dig möjligheten att betala först efter att du fått din beställning.